Άδειες Λειτουργίας Επιχειρήσεων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και συγκεκριμένα την Υγειονομική Διάταξη Υ1γ/Γ.Π./οικ.47829/21-06-2017 «Υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων/ποτών και άλλες διατάξεις»Επιχείρηση Υγειονομικού Ενδιαφέροντος είναι κάθε επιχείρηση που ασχολείται με προϊόντα ή υπηρεσίες τροφίμων και ποτών.

Επιχείρηση τροφίμων και ποτών: Η επιχείρηση τροφίμων και ποτών περιλαμβάνει οποιαδήποτε επιχείρηση, δημόσια ή ιδιωτική, κερδοσκοπική ή μη, που διεξάγει οποιαδήποτε από τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την παραγωγή τροφίμων και ποτών όπως:

  • μεταποίηση
  • παραγωγή
  • συσκευασία
  • αποθήκευση
  • μεταφορά
  • διανομή
  • διακίνηση
  • διάθεση τροφίμων και ποτών
Οι παραπάνω επιχειρήσεις κατατάσσονται περαιτέρω σε:

Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει επιχειρήσεις επεξεργασίας τροφίμων και ποτών, εργαστήρια και εργοστάσια που ασχολούνται με οποιαδήποτε από τις ακόλουθες δραστηριότητες: προετοιμασία τροφίμων ή ποτών, επεξεργασία τροφίμων ή ποτών ή συσκευασία τροφίμων ή ποτών. Αυτές οι επιχειρήσεις μπορούν επίσης να εμπορεύονται τα προϊόντα τους απευθείας στους καταναλωτές.

Στην παραπάνω κατηγορία ανήκουν:

  1. Προϊόντα οικοτεχνίας: (τοπικά παραδοσιακά προϊόντα) σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπουργική απόφαση 4912/120862/2015 (ΦΕΚΒ΄2418/17-11-2015).
  2. Οι υπηρεσίες catering: μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παροχή προετοιμασίας και διανομής φαγητού και ποτών για εκδηλώσεις που επιλέγει ο ενδιαφερόμενος (π.χ. γάμοι) ή για τροφοδοσία σε άλλες επιχειρήσεις.
  3. Επιχειρήσεις παραγωγής και πώλησης αναψυκτικών και χυμών: επιχειρήσεις στις οποίες πραγματοποιείται παραγωγή, επεξεργασία, τυποποίηση και εμπορία αναψυκτικών και χυμών.

Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει επιχειρήσεις που ασκούν δραστηριότητες πριν από το στάδιο της λιανικής πώλησης (εισαγωγή, χονδρική πώληση, αποθήκευση) σε θερμοκρασίες κατάψυξης ή περιβάλλοντος.

Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει:

  1. Επιχειρήσεις αποθήκευσης
  2. Επιχειρήσεις χονδρικού εμπορίου
  3. Καταστήματα cash και carry
  4. Οχήματα μεταφοράς: όλες οι δραστηριότητες μεταφοράς τροφίμων και ποτών, με οχήματα μεταφοράς.

Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει επιχειρήσεις που είναι συνυφασμένες με το εμπόριο τροφίμων και ποτών, που είτε τα αγοράζουν από άλλες επιχειρήσεις είτε τα παρασκευάζουν οι ίδιες.

Ενδεικτικά ορισμένες επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας είναι:

  • Σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, καταστήματα φρούτων και λαχανικών, ιχθυοπωλεία, κάβες ποτών, ξηρών καρπών, πρατήρια ψωμιού, μαγαζιά με έτοιμα γεύματα κλπ.
  • Καταστήματα delicatessen, καφεκοπτεία κλπ.
  • Πρατήρια ειδών ζαχαροπλαστικής, γαλακτοπωλεία κλπ.
  • Πωλήσεις μέσω υπαίθριου εμπορίου ( λαϊκές αγορές, μικροπωλητές)
  • Περίπτερα και καταστήματα ψιλικών.
  • Αυτόματοι πωλητές
  • Πώληση καφέ takeaway
  • Πώληση τυποποιημένων τροφίμων και ποτών σε εμπορικά καταστήματα.

Οι επιχειρήσεις εστίασης είναι εκείνες που προσφέρουν τρόφιμα που παρασκευάζονται με πολλές και σύνθετες εργασίες που λαμβάνουν χώρα εντός της ίδιας της επιχείρησης ή τρόφιμα που προέρχονται από επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα. 

Στην μαζική εστίαση οι επιχειρήσεις κατατάσονται περαιτέρω σε:

  • Επιχειρήσεις Μαζικής Εστίασης πλήρους επεξεργασίας (πλήρους γεύματος): εστιατόρια, ψητοπωλεία, ψαροταβέρνες, ταβέρνες, σνακ μπαρ, ουζερί, μπυραρίες, μεζεδοπωλεία, παραδοσιακά καφενεία με παρασκευαστήριο, Σουβλατζίδικα, πιτσαρίες, ζαχαροπλαστεία με παρασκευαστήριο.
  • Επιχειρήσεις Μαζικής Εστίασης μερικής επεξεργασίας (πρόχειρου γεύματος): αναψυκτήρια, μπουγατσάδικα, γαλακτοπωλεία, λουκουματζίδικα (για καθήμενους πελάτες), σχολικά κυλικεία, κυλικεία, παγωτοπωλεία, καφενεία, καφετέριες, ιντερνέτ καφέ, μπαρ, open bar.
  • Στεγασμένοι και υπαίθριοι χώροι εκδηλώσεων.
  • Κέντρα διασκέδασης
  • Επιχειρήσεις παρασκευής και προσφοράς τροφίμων και ποτών σε κινητούς ή προσωρινούς χώρους:  καντίνες (αυτοκινούμενες ή μη), σκηνές, πάγκοι, περίπτερα εκθέσεων, τροχήλατα οχήματα πάσης φύσεως σε εκθέσεις, αγορές, πανηγύρια, πλατείες κλπ. καθώς και η υπαίθρια παρασκευή ή/και διάθεση τροφίμων και ποτών (street food), πλανόδιοι μικροπωλητές, κλπ.
 
 

Για την αδειοδότηση επιχειρήσεων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος απαιτείται μία σειρά ελέγχων, εγκρίσεων και δικαιολογητικών οι οποίες δύναται να διαφέρουν ανά περίπτωση. Σε γενικές γραμμές η μεθοδολογία που ακολουθούμε είναι η 

  • Διενεργούμε προέλεγχο όσον αφορά τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης για την υποψήφια θέση της επιχείρησης σας.
  • Εξετάζουμε την πολεοδομική νομιμότητα του υποψήφιου κτιρίου εγκατάστασης της επιχείρησης σας: αντίγραφα οικοδομικής άδειας, αυτοψία στον χώρο για εντοπισμό τυχόν αυθαιρεσιών κλπ.
  • Συλλογή εγκρίσεων όπου απαιτείται: Έγκριση από Υπηρεσίες Αρχαιολογίας (Κλασσικών ή Νεοτέρων Μνημείων) και ΥΠΕΚΑ.
  • Υπαγωγή στον Ν. 4495/2017 ή αλλαγή χρήσης του κτιρίου, εφ’ όσον απαιτείται
  • Έκδοση Πιστοποιητικού Πυρασφάλειας ή ενημέρωση φακέλου στην Πυροσβεστική Υπηρεσία
  • Σύνταξη απαιτούμενων Τεχνικών Εκθέσεων
  • Εκπόνηση απαιτούμενων κατά περίπτωση Μελετών ( π.χ. Η/Μ εγκαταστάσεων στην περίπτωση αλλαγής χρήσης)
  • Αίτηση για βεβαίωση εγκατάστασης στον φορέα αδειοδότησης που υπάγεται η επιχείρηση ( π.χ. οικεία Περιφέρεια)
  • Υποβολή γνωστοποίησης λειτουργίας, κατόπιν ολοκλήρωσης των απαιτούμενων διεργασιών και εναρμόνισης της επιχείρησης με τις προδιαγραφές της κατάλληλης νομοθεσίας
  • Έκδοση άδειας λειτουργίας και παράδοση του φακέλου της επιχείρησης σας σε εσας.
  • Τήρηση και επίδειξη του φακέλου στον χώρο της επιχείρησης σας στην περίπτωση ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές.

Το Τεχνικό γραφείο Ελληνάκης Χρ. Νικόλαος αναλαμβάνει με συνέπεια, υπευθυνότητα και ανταγωνιστικές τιμές την έκδοση της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης σας ώστε να χτίσετε σε στέρεες βάσεις την επιχειρηματική σας δραστηριότητα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας εδώ.